Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
Ordonanta 16/2022 a adus cateva modificari referitoare la regimul microintreprinderilor incepand cu anul 2023.
Nu mai este o noutate ca noile conditii fiscale vor impacta negativ bugetele companiilor care functioneaza in prezent ca microintreprinderi.
Mai jos facem o scurta analiza conditiilor care vor trebui sa le indeplineasca microintreprinderile conform noilor modificari legislative.
Noua definitie a microintreprinderii
Noua definitie a microintreprinderii – valabila incepand cu 1 ianuarie 2023:
O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
1.a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
2.capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
3.nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
4. a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale
5.are cel puțin un salariat, cu excepția situației prevăzute la art. 48 alin. (3)
6.are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezentul articol.
Observatii:
1.Trei conditii noi si o conditie modificata
Practic avem 3 conditii noi: un salariat, minim trei firme microintreprinderi si limitarea ponderii veniturilor din consultanta si pe de alta parte o conditie modificata: injumatarirea plafonului pentru incadrarea ca microintreprindere.
2.Nou din 2023 dar raportat la 2022
Chiar daca noua definitie este valabila incepand cu 1 ianuarie 2023, observam ca verificarea incadrarii in cele 6 conditii se face la 31 decembrie 2022. Cu alte cuvinte, ne intoarcem la cifrele anului 2022, pentru a putea stabili daca vom mai putea utiliza regimul micro si in 2023.
Ne impacteaza aici in mod special: totalul veniturilor si ponderea veniturilor din consultanta.
Cu alte cuvinte daca la 31.12.2022 veniturile microintreprinderii au depasit plafonul de 500.000 euro, incepand cu 1 ianuarie 2023 trece la impozit pe profit.
Inclusiv conditia de incadrare a veniturilor din consultanta este raportata la 31.12.2022, situatie mai putin corecta in opinia noastra datorita faptului ca daca ar fi fost cunoscuta de la inceput de an s-ar fi putut lua masurile necesare pentru a mentine consultanta sub plafonul de 20% si s-ar fi acordat mai mare atentie aspectelor formale : ce scriem pe contracte, ce facturam, ce cod CAEN sa ne alegem daca am infiintat firma in 2022.
Conditia privind numarul de salariati trebuie indeplinita la 31 decembrie 2022. Aceasta inseamna comunicarea in REVISAL cel tarziu in ziua anterioara a datelor noului contract de munca, astfel incat la 31.12.2022 sa existe un salariat.
Probleme:
1.Costul cu un salariat
Problema majora care va afecta bugetul microintreprinderilor este cea referitoare la existenta a cel putin un salariat. Multe microintreprinderi functioneaza prin activitatea administratorilor, astfel ca obligatia de angajare aduce costuri suplimentare.
Pentru un angajat cu salariul minim actual de 2.550 lei cheltuielile totale ale firmei sunt 2.607 lei. Insa salariul minim va creste in 2023 – variantele vehiculate in presa fiind 2.750 lei/ 3.000 lei.Dar sa consideram deocamdata acest minim. Am scris detaliat despre modul de calcul in articolul : Break even point la microintreprinderi in 2023
2. Ponderea veniturilor din consultanta
Ponderea veniturilor din consultanta : sa nu fie mai mare de 20% din venituri.
Dar ce inseamna consultanta in varianta fiscului ? Exista multe microintreprinderi care au facturat servicii consultanta in cursul anului neacordand prea mare importanta tipului de serviciu prestat, atat timp cat nu avea un impact prea mare din punct de vedere fiscal.
De exemplu, se intampla frecvent ca servicii in domeniul IT (mentenanta software, dezvoltare software) sa fie facturate dept consultanta si astfel, desi s-au facturat drept servicii consultanta in 2022 – ele sa fie in fond servicii dezvoltare software. In aceasta situatie va exista o problema in a stabili pe fond si nu pe forma tipul serviciului si a “dovedi” fiscului realitatea faptelor.
Limita dintre consultanta si alte tipuri de servicii este oricum foarte greu de stabilit.
Pe de alta parte existenta unui cod principal CAEN de consultanta nu ar trebui sa fie un criteriu de stabilire a incadrarii ca microintreprindere fiindca si in cadrul acestor societati, pot exista diverse tipuri de servicii prestate si este posibil ca valoarea acestora sa fie peste 80% din valoarea totala.
Singura mentiune referitoare la consultanta din normele la Codul fiscal este la capitolul cu nerezidenti , mentiune care arata ca: “Încadrarea în categoria veniturilor din prestări servicii de consultanță și de management se efectuează prin analiza contractelor încheiate și a altor documente care justifică natura veniturilor”.
Solutii:
1.Una dintre solutiile cele mai simple pentru a putea scapa de “povara” reducerii plafonului este deschiderea mai multor societati care sa isi imparta activitatea intre ele. Nu exista un plafon al numarului de societati pe care o persoana le poate detine, dar doar 3 vor putea avea statut de microintreprindere, tot conform acestei OG 16/2022.
Daca pentru un antreprenor continuarea activitatii pe firma care si-a depasit criteriile la decembrie 2022, in varianta de platitor de impozit pe profit nu mai este de inters, poate sa supende activitatea firmei respective pe o perioada de maxim 3 ani si sa deschida o noua firma, care sa respecte conditiile de microintreprindere.
2. In ce priveste ponderea veniturilor din consultanta, este importanta analiza contractelor si a tipului de servicii care se presteaza pentru a nu confunda serviciile de consultanta cu cele generale. Si aici exista posibilitatea de a deschide mai multe firme, pentru fiecare tip de activitate prestata (cu incadrarea in conditia de minim 3 microintreprinderi).
3. In ce priveste angajarea, pentru a minimiza costurile, este recomandat ca angajarea sa se faca cat mai aproape de finalul anului 2022. Costurile cu salariatul sau persoana cu contract de mandat nu pot fi evitate de catre microintreprinderi – si reprezinta un fel de impozit fix de plata la stat.
Clarificari
1.Cursul de schimb
Cursul de schimb la care se evalueaza in lei plafonul microintreprinderilor este cursul de schimb valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.Chiar daca in mod firesc am considera ca un curs valabil la inchiderea exercitiului -adica in 31 decembrie este cel publicat in 30, exista totusi o circulara a Ministerului de Finante care precizeaza ca se utilizeaza cursul BNR publicat in ultima zi a anului, adica 31 decembrie.
2.Venituri totale vs cifra de afaceri
Atunci cand comparam cu plafonul cu 500.000 euro, nu comparam cifra de afaceri ci toate veniturile care intra in baza impozabila. In practica cei doi indicatori se mai confunda, fiindca de regula veniturile care formeaza cifra de afaceri au ponderea principala in totalul veniturilor.
3.Conditia privind numarul de salariati
Conditia privind numarul de salariati din definitie : “are cel puțin un salariat, cu excepția situației prevăzute la art. 48 alin. (3)” se traduce astfel:
– daca vorbim de firme nou infiintate incepand cu 2023, daca opteaza să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor in termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării in registrul comertului a persoanei respective, trebuie sa efectueze o angajare.
-daca exista pe firma un singur salariat pentru care se suspenda contractul in cursul anului, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile și situația este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv.
Articolul 51 Cod fiscal este cel care defineste salariatul astfel:
“..prin salariat se înțelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Condiția se consideră îndeplinită și în cazul microîntreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
b) au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată “
Asadar, putem avea:
- salariat cu norma intreaga
- doi sau mai multi salariati cu norme partiale care insumate sa dea o norma intreaga – aici trebuie analizat daca solutia nu este mai putin avantajoasa decat cea de la punctul 1 avand in vedere noul mod de impozitare a contractelor part time.
- incheierea unui contract de mandat/administrare la nivelul salariului minim.